gfxgfx

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

gfx gfx
gfxgfx

Bosanska Otoka (Una) 04.09.10 u 07:00 0,70 metara | | | Daljan (Vrbas) 03.09.10 u 17:00 0,14 metara | | | Drvar (Unac) 04.09.10 u 07:00 0,27 metara | | | Goražde (Drina) 03.09.10 u 17:00 (-0,01) metara | | | Gornji Vakuf (Vrbas) 03.09.10 u 17:00 0,16 metara | | | Karanovac (Spreča) 03.09.10 u 17:00 1,19 metara | | | Ključ (Sana) 04.09.10 u 06:00 0,02 metara | | | Kozluk (Vrbas) 03.09.10 u 17:00 (-0,34) metara | | | Kralje (Una) 04.09.10 u 07:00 1,46 metara | | | Kulen Vakuf (Una) 03.09.10 u 06:00 0,64 metara | | | Maglaj (Bosna) 27.08.10 u 05:00 0,49 metara | | | Martin Brod (Una) 04.09.10 u 07:00 0,73 metara | | | Sanski Most (Sana) 03.09.10 u 13:00 1,14 metara | | | Srebrenik (Tinja) 03.09.10 u 17:00 0,48 metara | | | Svilaj (Sava) 03.09.10 u 17:00 (-0,71) metara | | | Travnik (Lašva) 03.09.10 u 17:00 0,48 metara | | | Tržac (Mutnica) 04.09.10 u 06:00 0,69 metara | | | Velika Kladuša (Kladušnica) 04.09.10 u 06:00 0,16 metara | | | Zavidovići (Krivaja) 03.09.10 u 17:00 0,03 metara | | | 

gfx gfx
gfx
4199 Postova u 294 Tema od 177 Članova - Najnoviji Član: Fly Daddy 07. Septembar 2010, 21:17
*
gfx*ForumPomoćTražiPrijavaRegistracijagfx

gfxgfx
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.       « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 Dolje Ispis
Autor
[EN] [PL] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR]
Tema: Revir Glavaticevo - Nova cijena  (Posjeta: 353 puta)
Fruk
Zeka
*

« na: 26. Juli 2010, 11:57 »

Da prijavim - prije par dana cijena dnevne dozvole u FF reviru Glavaticevo je snizena na 20KM.

Slijedi par slika od subote - riba je radila rano ujutro pa sve do 6-6:30AM.
Nakon toga, veci dio dana je bilo zatisje ili sporadicno potocna i lipljen, a meki ni traga.

Poslijepodne pocinje nevrijeme, pljusak i gromovi a istovremeno, voda je prokljucala od lipljena  
Glava u torbi ali isplatilo se....

Kisa je stala ali srecom lipljen nije prestao raditi sve do kraja dana...

Ovaj je napravio par krugova oko mene prilikom vadjenja pa sam ga morao spustiti na zemlju dok se nisam otpetljao  
Naravno, vracen je u vodu neozlijedjen....

Bistro

« Zadnja izmjena: 26. Juli 2010, 19:46 od patak » Evidentirano
zekafly
Mladica

« Odgovor #1 na: 27. Juli 2010, 16:57 »

JA koliko sam shavtio tu riba i radi samo ujtro rano i uveče kasno.JEl tako??
Evidentirano

patak
Administrator
Mladica
*

Rokersko-narodna: Iggy-ju Pop,a Dylanu Bob

« Odgovor #2 na: 27. Juli 2010, 16:59 »

Lijepe fotke,Fruk.
Jel bila koja meka na udici?
Evidentirano
dede
Zeka
*

« Odgovor #3 na: 27. Juli 2010, 19:58 »

Pozdrav drugari!
Eto...gotovo sa odmaranjem na moru....težko meni... samo da vas pozdravim,pročitam šta ima novo i poslije veselo(?) dalje...
Jadno pitanje....šta bi to bila "meka"???? Nešto u stilu kalife...kol'ko sam naučio?;)
Evidentirano
Fruk
Zeka
*

« Odgovor #4 na: 27. Juli 2010, 23:18 »

Kad je Neretva u pitanju stvarno nisam pametan :) cudna je to voda.
Nikad se ne zna, stvarno... cesto idem tamo evo vec godinama i mogu reci samo da - pravila nema.
Mozda to sto si rekao donekle vrijedi za mekousnu - najlakse je uloviti ujutro i navece ali i po danu zna iznenaditi ispod grana u debeloj hladovini.

Eh da, ovo sto sam rekao odnosi se iskljucivo na lov suhom muhom, za nimfarenje ne znam, mozda je skroz druga prica...

Evidentirano
Fruk
Zeka
*

« Odgovor #5 na: 28. Juli 2010, 00:05 »

Lijepe fotke,Fruk.
Jel bila koja meka na udici?

Hvala!

Nazalost meke nije bilo, ustvari nema je kako treba od pocetka sezone, samo sitniji primjerci.
A evo sve se nadam da ce poceti ovih dana - voda je napokon idealna poslije svih poplava i kisa.
Potocna i lipljen se dizu na suhu muhu, trebala bi i meka, vidjecemo sta ce biti za vikend, prijavicu 

Evidentirano
Fruk
Zeka
*

« Odgovor #6 na: 28. Juli 2010, 00:16 »

Pozdrav drugari!
Jadno pitanje....šta bi to bila "meka"???? Nešto u stilu kalife...kol'ko sam naučio?;)

Zdravo dede

Meka je mekousna pastrmka (Salmo obtusirostris)

(slike by OSX)
« Zadnja izmjena: 29. Juli 2010, 11:26 od Fruk » Evidentirano
dede
Zeka
*

« Odgovor #7 na: 29. Juli 2010, 14:31 »

Fruk hvala za objašnenje i fotke meke. Kod nas meke nema,zato moje nepoznavanje ove ribe.
Hvala i bistro!
Evidentirano
angler
Pastrmka
**

« Odgovor #8 na: 02. August 2010, 21:10 »

To ti je kao sareni lipljen. Nesto je mutiralo, a sta ko ce ga znati
Evidentirano
Ismet B
Mladica

« Odgovor #9 na: 02. August 2010, 21:51 »

Lipljen nije autohtona neretvanska riba tako da ova tvoja konstatacija oko mutacija nije ni blizu stvarnoj situaciji. Lipljen je u Neretvu "ubacen" negdje pedesetih godina i  izuzetno se dobro adaptirao. Cista, brza rijeka sa puno kiseonika i izobiljem hrane su mu izuzetno pogodovali. "Meka" je autohtona neretvanska vrsta i nema je nigdje vise. Nesto slicno mekousnoj pastrmki ima jos samo u Crnoj Gori, ali tu je Madjoni da nam pomogne pa ga molim da malo nesto napise o ovoj crnogorskoj podvrsti.

Zeka, bas tako ili rano ujutro pa do izlaska sunca ili kasno popodne kad na vodu pocnu padati sjene sa okolnih planina. I ovaj vecernji lov koji se gore najcesce zove "hora" traje sve do pravog, mrklog mraka. Najbolje se lovi povrsinskom musicom pred sami mrak. Tada se na povrsinsku musicu mogu ocekivati i komadi preko 1 kg.  Preko dana je aktivna samo sitna riba, kako pastrmcice tako i lipljencici. Veoma rijetko se desi da na muhu, a pogotovo povrsinsku, udari neki ozbiljniji primjerak tokom dana.

Posto sam na odmoru do sljedeceg ponedeljka rado bih pobjegao bar 2 - 3 dana na Neretvu. A obecao sam i Bifiju da cu doci bar 2 - 3 dana ili na Sanu ili na Sanicu. Sad sam u velikoj dilemi kako uskalditi sve ove zelje sa vremenskim mogucnostima.
Evidentirano

Odoh pravit' emergere ... Ma nesto kontam, mogao bih i kojeg tulara ...
ADNAN
Lipen

« Odgovor #10 na: 02. August 2010, 22:22 »

Lipljen nije autohtona neretvanska riba tako da ova tvoja konstatacija oko mutacija nije ni blizu stvarnoj situaciji. Lipljen je u Neretvu "ubacen" negdje pedesetih godina i  izuzetno se dobro adaptirao. Cista, brza rijeka sa puno kiseonika i izobiljem hrane su mu izuzetno pogodovali. "Meka" je autohtona neretvanska vrsta i nema je nigdje vise. Nesto slicno mekousnoj pastrmki ima jos samo u Crnoj Gori, ali tu je Madjoni da nam pomogne pa ga molim da malo nesto napise o ovoj crnogorskoj podvrsti.

Zeka, bas tako ili rano ujutro pa do izlaska sunca ili kasno popodne kad na vodu pocnu padati sjene sa okolnih planina. I ovaj vecernji lov koji se gore najcesce zove "hora" traje sve do pravog, mrklog mraka. Najbolje se lovi povrsinskom musicom pred sami mrak. Tada se na povrsinsku musicu mogu ocekivati i komadi preko 1 kg.  Preko dana je aktivna samo sitna riba, kako pastrmcice tako i lipljencici. Veoma rijetko se desi da na muhu, a pogotovo povrsinsku, udari neki ozbiljniji primjerak tokom dana.

Posto sam na odmoru do sljedeceg ponedeljka rado bih pobjegao bar 2 - 3 dana na Neretvu. A obecao sam i Bifiju da cu doci bar 2 - 3 dana ili na Sanu ili na Sanicu. Sad sam u velikoj dilemi kako uskalditi sve ove zelje sa vremenskim mogucnostima.

Ma ti češ to uskladiti na najbolji mogući naćin   
Evidentirano
mađoni
Mladica

« Odgovor #11 na: 03. August 2010, 01:49 »

lipljen nije autohtona neretvanska riba tako da ova tvoja konstatacija oko mutacija nije ni blizu stvarnoj situaciji. Lipljen je u Neretvu "ubacen" negdje pedesetih godina i  izuzetno se dobro adaptirao. Cista, brza rijeka sa puno kiseonika i izobiljem hrane su mu izuzetno pogodovali. "Meka" je autohtona neretvanska vrsta i nema je nigdje vise. Nesto slicno mekousnoj pastrmki ima jos samo u Crnoj Gori, ali tu je Madjoni da nam pomogne pa ga molim da malo nesto napise o ovoj crnogorskoj podvrsti.

Mađoni je to već uradio http://forum.patak.com.ba/index.php?topic=98.0
A lično mislim da je velika greška poribljavanje Neretve lipjenom.Katastrofa.
Evidentirano
Ismet B
Mladica

« Odgovor #12 na: 03. August 2010, 20:20 »

.
.
.
Mađoni je to već uradio http://forum.patak.com.ba/index.php?topic=98.0
A lično mislim da je velika greška poribljavanje Neretve lipjenom.Katastrofa.

Dobro si se sjetio ove "epizode", ja sam nesto pobrkao sa forumom musicarenje.net pa sam te zato molio da  nas podsjestis o zetskoj meki.

Moje misljenje je u suprotnosti sa tvojim po pitanju poribljavanja Neretve sa lijpljenom. Jako dobro se uklopio i nije ugrozio ni potocaru, a ni mekousnu pastrmku. Katastrofa je odnos ribara prema Neretvi. Pogotovo su opasni sarajevski i konjicki ribari, koji su bez duse prema ribi u Neretvi. Kao da nikada vise nece doci gore u ribolov. Oni su sveli populaciju glatavice u gornjem toku Neretve na nekih mozda 7 % prijasnje populacije, a populaciju mekousne pastrmke u gornjem toku Neretve na nekih mozda 35 % prijasnje populacije.
Evidentirano

mađoni
Mladica

« Odgovor #13 na: 04. August 2010, 01:45 »

Moje misljenje je u suprotnosti sa tvojim po pitanju poribljavanja Neretve sa lijpljenom. Jako dobro se uklopio i nije ugrozio ni potocaru, a ni mekousnu pastrmku. Katastrofa je odnos ribara prema Neretvi. Pogotovo su opasni sarajevski i konjicki ribari, koji su bez duse prema ribi u Neretvi. Kao da nikada vise nece doci gore u ribolov. Oni su sveli populaciju glatavice u gornjem toku Neretve na nekih mozda 7 % prijasnje populacije, a populaciju mekousne pastrmke u gornjem toku Neretve na nekih mozda 35 % prijasnje populacije.
Istu " dušu" imaju i ribari ođe ali to je materijal za neku drugu temu.....
Znam ja da se lipljen snašao i uklopio ,mnogo je stariji kao vrsta i preživio je mnogo više ,i klimatske i geološke prilike i neprilike i vjerovatno će "preživjeti" i pastrmke........ali i to je druga priča
Neretva( i Zeta) imaju dvije autohtone ribe,mekousnu i glavaticu,što je definitivno pravo blago u našim rukama koje mi ,kakvi smo blesavi ,ne umijemo da valorizujemo.....Postavio bih ovo malo drugačije,hehe,da recimo Neretva(ili Zeta) teče kroz neku drugu zapadniju zemlju mislim da bi se čekao red na dnevnu dozvolu kao na Islandu...doduše Džeku Nikolsonu bi progledali kroz prste pa ne bi morao čekati više od dva mjeseca
Evidentirano
Ismet B
Mladica

« Odgovor #14 na: 19. August 2010, 08:09 »

Evo da vidite kako se "lovi" riba. Jedna frisko uhvacena. Musice podvodne, lajner ... Nema sanse o kakvom C&R, jer to je kapitalac, a i nije revir (svi FF ribari su u principu supci, jer drze predavanja ostalim ucesnicima u ribolovu o C&R). Treba ga carsijom pronosati ... Pojacati svoj ego rijecima "svaka cast, majstore ...", aparat nije pri ruci pa je treba odnijeti do kuce, slikati i "okaciti" sliku na forum. I tu te tapsu po ramenu i govore "...svaka cast majstore..."

Mekousna pastrmka - kapitalac, 4 - 5 kg, sigurno jedna od maticnjaka ... Ulovljena " ... negdje ispod Mostara ... "

Svaka cast "MAJSTOREEEEEEEEEE" !!!
Evidentirano

gfx
 Str: [1] 2 Gore Ispis 
gfx
Skoči na:  

gfx gfx
ff ff ff ff ff Bookmark and Share